• Podvodní pouzdra

    Asi každý z nás občas zatouží vyzkoušet něco nového. Když projdete Galerii FotoAparátu.cz, tak naleznete jednu kategorii fotografií, která zatím nemá mnoho zástupců. Je jí podvodní fotografie. Jedním z důvodů je nutnost pořídit si nebo zapůjčit speciální vybavení. V článku se pokusím přiblížit výhody a nevýhody pevných podvodních pouzder pro Nikon D70 a Nikon Coolpix 5900, která nám k testu zapůjčila firma podvodnipouzdra.cz.

     5
  • Test fototiskárny Epson Stylus Photo R300

    Fototiskárna Epson Stylus Photo R300 je navržena tak, aby uspokojila požadavky nejen řadových majitelů digitálních fotoaparátů, ale i náročných fotoamatérů. Umožňuje jak rychlý přímý tisk upomínkových fotografií formátu 10x15 cm (z paměťové karty, i připojeného fotoaparátu nebo externího USB zařízení), tak i kvalitní tisk do formátu A4 pro uživatele s nadstandardními nároky na technické zpracování či fotoamatéry s výtvarnými ambicemi...

     2
  • Test tiskárny HP Photosmart 325

    Upomínkové a dokumentační fotografie končí většinou na rozměrech papíru 10x15 cm. Tuzemský zákazník si je nechává zhotovit v drtivé většině v minilabu, ale např. v USA možná překvapivě převažuje domácí tisk. Jeho výhodou je především možnost okamžitého tisku fotografie prakticky kdekoliv i bez počítače a navíc má uživatel možnost ovlivnit konečný vzhledem fotografie. Vzrůstající oblibě domácího fototisku v zahraničí ale i u nás odpovídá i rozšiřující se nabídka fototiskáren 10x15 cm, které produkují v několika modelech všechny renomované firmy specializované na inkoustové fototiskárny. V článku budou předvedeny možnosti fototiskárny HP Photosmart 325, kterou pro účely redakčního testu zapůjčila firma HP Česká Republika.

     0
  • Test Canon PiXMA iP5000 a iP8500

    Na loňském fotografickém veletrhu PhotoKina v německém Kolíně nad Rýnem předvedla firma Canon celou sérii nových fotografických tiskáren, označených PiXMA. Jaké jsou? Jak tisknou? Jaké mají tiskové náklady? Kolik stojí? Tyto a další otázky jistě napadly nejednoho uživatele nejen digitálních fotoaparátů, a proto se na tyto tiskárny podívejme blíže v našem redakčním testu. Jak tiskne Canon PiXMA iP8500 se můžete sami přesvědčit na Interkameře 2005 ve dnech 13.-15. dubna přímo na stánku FotoAparátu.cz. Za odborného dohledu přímo od zástupce firmy Canon budete mít možnost si vytisknout vlastní fotografii.

  • Tiskneme s HP Photosmart 8450

    Současně s rozvojem digitálních fotoaparátů se logicky rozvíjí i nabídka fotografických tiskáren. Důvody jsou zřejmé, značná část uživatelů již nechce ztrácet čas zadáváním zakázky do minilabu a raději dá přednost pohodlí domova, kde má také celý proces zpracování pěkně pod kontrolou. Jednou z posledních novinek v této oblasti je inkoustová fotografická tiskárna HP Photosmart 8450, která je určená náročnějším uživatelům. V následujícím článku se na ni podíváme z pohledu jejího praktického využití.

  • Skener Nikon Supercoolscan 5000 ED

    Redakční test je věnován kinofilmovému skeneru Nikon Supercoolscan 5000 ED, který byl uveden na trh koncem roku minulého roku a nahrazuje model Super Coolscan 4000 ED. Jde o nejvyšší kinofilmový model nové řady skenerů, určený jak svými parametry, tak i příslušenstvím profesionálním fotografům a případně nejnáročnějším amatérům. Skener pracuje s kinofilmem (pásy do šesti obrázků i jednotlivé diapozitivy v rámečku) a se zvláštním příslušenstvím může skenovat celé filmy formátu APS, nerozstříhané kinofilmy, dávkově větší množství diapozitivů a mikroskopické preparáty. Přístroj poskytuje maximální rozlišení 4000 dpi, barevnou hloubku 16 bitů na kanál, maximální optickou hustotu 4,8, novou technologii pro korekci prachu a škrábanců (ICE 4) a vysokou rychlost (kinofilmové políčko naskenuje za 20 s). K počítači se připojuje pomocí rozhraní USB 2.0. Vzhledem k tomu, že příspěvek následuje po testu amatérského modelu této řady Nikon Coolscan V ED, budu se na něj často odkazovat a prezentovat rozdíly mezi oběma modely.

     3
  • Databanka SmartDisk FlashTrax 40 GB

    S přibývajícím počtem digitálních fotoaparátů z rozlišením 6, 8 a více Mpx si stále více majitelů klade otázku, kam s pořízenými obrázky, když už není na co ukládat. Že uložené množství dat není zanedbatelné, se jistě přesvědčil každý, kdo během pár hodin naplnil 256MB paměťovou kartu. Vhodnou alternativou, kam ukládat data, jsou databanky, kde můžete deponovat až 80GB dat. Jednou z těch vybavenějších je SmartDisk FlashTrax, kterou se pokusím po čtyřech měsících intenzivního používání představit. Přístroj dostal v zimních měsících v ČR i na třítýdenní cestě jachtou po ostrovech východního Karibiku zabrat a ne vše ustál bez úhony.

  • HP Scanjet 5530 PhotoSmart skener

    Test plochého skeneru není pro tuto rubriku typickým, ale skener Scanjet 5530, který Hewlett-Packard v říjnu 2003 na trhu představil, má takové vlastnosti, které mohou být zajímavé jak doma, tak v malém DTP studiu. Jde o originální řešení skenování více fotografií najednou. HP Scanjet 5530 vychází funkčně z modelu Scanjet 5500c. Nabízí však vyšší rychlost, kvalitnější obraz a dokonalejší software k úpravě naskenovaných materiálů.

     1
  • Test Hewlett Packard Photosmart 100

    Na stránkách FotoAparátu jste se nedávno setkali s redakčním testem multifunkční fotografické inkoustové tiskárny Hewlett Packard Photosmart 1315. Tentokrát budeme v testování modelové řady Photosmart pokračovat, představíme vám totiž typ Photosmart 100.

     0
  • Test Hewlett Packard Photosmart 7350

    Jako první médium v ČR měl FotoAparát.cz k dispozici k redakčnímu testu novinku společnosti Hewlett Packard - fotorealistickou tiskárnu HP PhotoSmart 7350. Určitě se nejedná jen o oprášení starého modelu, u 7350 naleznete další generaci tiskové technologie PhotoRet IV, která využívá celkem šesti inkoustů. V našem testu naleznete také výpočet nákladů na fotografie.

     0