Databanka SmartDisk FlashTrax 40 GB

S přibývajícím počtem digitálních fotoaparátů z rozlišením 6, 8 a více Mpx si stále více majitelů klade otázku, kam s pořízenými obrázky, když už není na co ukládat. Že uložené množství dat není zanedbatelné, se jistě přesvědčil každý, kdo během pár hodin naplnil 256MB paměťovou kartu. Vhodnou alternativou, kam ukládat data, jsou databanky, kde můžete deponovat až 80GB dat. Jednou z těch vybavenějších je SmartDisk FlashTrax, kterou se pokusím po čtyřech měsících intenzivního používání představit. Přístroj dostal v zimních měsících v ČR i na třítýdenní cestě jachtou po ostrovech východního Karibiku zabrat a ne vše ustál bez úhony.

Databanka SmartDisk FlashTrax 40GB

Úvod

Fotoaparát byl pro mne vždy nezbytností při cestách po odlehlých místech, proto jsem si krátce po pořízení aparátu Canon EOS 300D začal často klást otázku, kam budu pořízená data ukládat. Jsem „odkojen“ klasickou zrcadlovkou, data na CompactFlash proto přibývala pomalu, ale i tak byla 256MB karta na den malá. Každý by se na tomto místě měl postavit před otázku, zda si pořídí několik paměťových karet (256 nebo 512 MB), velkokapacitní kartu (až 6GB) nebo databanku. Určitou alternativou je i používání notebooku.

Pro koho je databanka určena

Pro vás, co při používání fotoaparátu svou kartu nezaplníte a máte možnost si ji večer v klidu stáhnout do počítače, tyto řádky pravděpodobně nebudou. Pokud se vám ale často stává, že paměťové karty nestačí a u počítače budete až za dlouhou dobu nebo jezdíte často na daleké cesty, bude databanka to pravé. Velkou kapacitu disku můžete samozřejmě využít i jinak. Můžete zálohovat data z počítače, ukládat MP3 soubory nebo třeba přenášet velké množství dat mezi počítači.

Proč SmartDisk FlashTrax

Ačkoli je na trhu několik dalších databanek, právě FlashTrax má několik předností. Především má vynikající LCD panel, na kterém se pořízené soubory kvalitně zobrazují a obsluha databanky je díky němu srovnatelná s prací na počítači. Taktéž kontrola zkopírovaných soborů je velice snadná (což není u konkurence pravidlem). Pro databanku není ani problém přehrát video soubory a slouží i jako MP3 přehrávač (o další vlastnostech se zmíním níže). Přístroj má přitom relativně malé rozměry a navíc se i velice povedl design.

Obsah balení

V krabici je zvlášť v polystyrénu databanka a dálkové ovládání a v papírovém kartonu kabeláž a další příslušenství. Vše úhledně srovnané, proto si to můžete podle seznamu v návodu snadno zkontrolovat. V krabici naleznete toto:

  • přístroj FlashTrax
  • sametový obal s poutkem
  • dobíjecí Li-Ion baterie
  • napájecí zdroj a propojovací kabel (dvě rozdílné zástrčky)
  • USB kabel pro přenos dat do počítače
  • dálkový ovladač
  • 2 x AAA baterie do ovladače
  • video kabel pro propojení databanky s televizí
  • tištěný manuál a angličtině a CD s manuálem v češtině
></div

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    30.06.2004 09:56

    murphy: Takže nakonec panuje všeobcená shoda s malým rozdílem v tom, jestli 16k je dost na to, aby podporoval RAW nebo ne. <BR><BR>
    A mně je to jedno, protože si myslím, že náhledy jsou stejně zbytečnost - umím na to mrknout ve foťáku (a ten má naštěstí i videokábl, takže mi nic dalšího netřeba).

  • murphy o o
    murphy o o
    01.07.2004 16:02

    Vamp :o) presne tak. je to nevyhoda neosobni komunikace po internetu. Kdyby sme si to vypraveli u piva, tak se myslim shodneme behem minuty. takhle nam to trvalo cca 6 dnu :)))

  • Kapo 1
    Kapo 1
    25.07.2004 15:23

    Poridil jsem si FlashTrax 40GB a jsem s nim velice spokojeny. Pred tim jsem mel Delkin 30GB, ale ta databanka neumela video a dalsi veci. O databance X-drive 2 se ani nezminuji, to je zoufala nahrazka. Vzkaz pro Tino_ : No jo, proc zbytecne vyhazovat penize za Volvo, kdyz Trabant te taky doveze kam chces! Neni poznat rozdil? * U autorova clanku o testu FlashTraxu postradam popis postupu pri zpetnem prepisu dat z banky na pametovou kartu-pro servis pri vyrobe fotografii, v navodu tento postup neni uveden.

  • Kapo 1
    Kapo 1
    25.07.2004 15:36

    Jeste dodam, ze pouzivam kartu xD 512 MB a s FlashTraxem nemam zadne problemy za pomoci redukce CF/xD.

  • David Štěpánek
    David Štěpánek
    05.12.2004 23:20

    Jedna databanka RAW umí zobrazit - EPSON P-2000, včera jsem si ji koupil v NY za 380USD. Je rychlá, disk 60GB, velký displej.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (23)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram