Fotografie v TD

  • 06.02.2024 14:01
  • MaTal
  • 10
  • MaTal
    MaTal
    Autor
    06.02.2024 14:01

    Již jsem zde něco přes rok a velmi ráda se účastním všech soutěží, i když na některá témata fotograficky úplně nemám. O to více mě baví vymýšlet, co nafotit, případně vytáhnout z archivu a doufat, že dojde k posouzení i vypisovatelem soutěže (např. „barvy“). Trochu mám problém u vypsaných soutěží TD, kde bývá často u nějakého téma ještě upřesnění, což je fajn (např. u posledního „mimika a gestikulace“). Postrádám v něm však požadavek, případně možnost vytvoření kreativní fotografie, ať již obsahově, nebo fotograficky, případně za použití obojího. Přimlouvám se za takovéto upřesnění, které by jistě pomohlo při vymýšlení i realizaci fotografie do TD a určitě i při hodnocení a udílení bodů na prvních místech.

  • E.B.E
    E.B.E
    06.02.2024 18:21
    Reaguje na MaTal 06.02.2024 14:01:

    "Již jsem zde něco přes rok a velmi ráda se účastním všech soutěží, i když..." - zobrazit celý komentář

    Asi ne úplně rozumím, na co se ptáš. Zvláště hledisko kreativity. To je snad automaticky. Bez kreativity nejde o fotku, ale pouhé "kopírování" prostředí. A kreativitu ti těžko může někdo upřesnit. A o tom soutěže jsou. Ukázat, jak jsou lidi kreativní. Jiná věc je posuzování (hodnocení) výsledku....ale to už je mimo naše možnosti

  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    06.02.2024 20:18
    Reaguje na MaTal 06.02.2024 14:01:

    "Již jsem zde něco přes rok a velmi ráda se účastním všech soutěží, i když..." - zobrazit celý komentář

    Dříve (do roku 2015) to bylo tak, že téma soutěže TD tvořil pouze samotný název (bez jakákoli "specifikační omáčky". Tím bylo otevřené pole pro kreativitu. Současně existoval takový rituál, který dal soutěžechtivým uživatelům najevo, že by téma neměli řešit tím nejočekávanějším způsobem (bohužel, stará diskuzní fóra jsou nenávratně smazána, takže to nelze doložit). Uvedu příklad (který se nestal): dejme tomu, že bylo vypsáno TD "Samota". Žádné další upřesnění tématu nebylo uvedeno (ani zapotřebí). Těsně po vypsání se v diskuzním fóru objevily komentáře typu "to zas bude stromů samotářů", aby zájemci o soutěž věděli, že "strom samotář" (což je asi to největší klišé pro vyjádření samoty) moc šancí nebude mít a že se od nich očekává, že vymyslí takové řešení, jakých nebudou v soutěži tucty.

  • E.B.E
    E.B.E
    06.02.2024 20:27
    Reaguje na Raul Zelený 06.02.2024 20:18:

    "Dříve (do roku 2015) to bylo tak, že téma soutěže TD tvořil pouze samotný..." - zobrazit celý komentář

    ...jenže lidé to chápali a obešli se bez "nápovědy" :-(

  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    06.02.2024 20:29

    To, že např. poslední TD "Emoce" bylo svázáno "specifikační omáčkou" (slovy: "soustřeďte se hlavně na zmíněnou mimiku a gestikulaci"), nemusí být nutně špatně, ale samozřejmě prostor pro kreativitu to trochu svazuje. Autor těch slov (zapomněl se i podepsat) by však na ta slova rozhodně neměl zapomínat při hodnocení soutěžních fotek. Pokud fotku Vztek (zobrazující roztrhané papíry) hodnotí slovy "To je velmi dobře uchopené TD", tak tím dává najevo, že ta "specifikační omáčka" není vůbec důležitá, což nejen působí zmatek v tomto kole soutěže, ale může mít za následek zmatek i v soutěžích následujících. Proč to tam tedy vůbec psal?

  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    06.02.2024 20:35
    Reaguje na E.B.E 06.02.2024 20:27:

    "...jenže lidé to chápali a obešli se bez "nápovědy" :-(..." - zobrazit celý komentář

    To je pravda, stačilo dívat se kolem sebe.

  • E.B.E
    E.B.E
    06.02.2024 20:48

    Když teď čtu ty řeči o tom, jak si lidi stěžují, že jim FA dost dobře "nezobrazuje" fotografie a na jiných portálech jsou ostřejší, můžou vkládat větší datové objemy atd,, přitom jde o fotky bez jakékoli kreativity, originality, prostě jen tuctovky jedna jako druhá, soutěží za každou cenu a ještě potřebují nápovědu, je mi z toho smutno :-(

  • Festa
    Festa
    06.02.2024 21:12
    Reaguje na Raul Zelený 06.02.2024 20:29:

    "To, že např. poslední TD "Emoce" bylo svázáno "specifikační omáčkou" (slovy..." - zobrazit celý komentář

    Pravda je, že jedno TD jsem udělal podle názvu, ale když jsem si přečetl "Návod" pod fotkou, tak jsem musel vypracovat zadání jinak.
    To mě moc nebaví, dělat podle takových instrukcí. :-(
    Vašek

  • Tomava
    Tomava
    06.02.2024 22:30
    Reaguje na Raul Zelený 06.02.2024 20:29:

    "To, že např. poslední TD "Emoce" bylo svázáno "specifikační omáčkou" (slovy..." - zobrazit celý komentář

    Kritika se snáší na mou hlavu a proto považuji za svou povinnost na ni reagovat. Asi jsem odlišně pochopil funkci krátkého popisku (který stanoví pravidla TD) k vyhlašovanému tématu TD. Považoval jsem ho za nastínění směru, kterým se mohou ubírat úvahy soutěžících, nikoliv však za jedinou možnost. Podepsat jsem se opravdu zapomněl, za to se omlouvám. A protože jsem ten úvodní popis nepovažoval za striktně závazný, tak jsem také příznivě komentoval fotografii Vztek. Svůj komentář k této fotografii jsem napsal právě proto, že mě zaujala svou odlišností od většiny ostatních fotografií a zároveň ilustrovala tuto emoci. Tomáš

  • KIV
    KIV
    06.02.2024 22:34

    Vítězná instrukce pro mne byla tato:
    "chci, abyste však pro toto TD nefoťili náhodně, ale cíleně. Jak kdysi jednou někdo zmínil: nejedná se o kvantitu, ale o kvalitu. Jestli nemáte čas, nefoťte jen proto, abyste se zúčastnili…"
    Vzalo mi to chuť se zúčastnit / zúčastňovat...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse