Test bezzrcadlovky Nikon Zf - první dojmy

Je nová retro bezzrcadlovka Nikon Zf upgradem Nikonu Z6 Mark II nebo je to pokračování retro řady, kterou začal APS model Nikon Z fc? V kombinaci s rozlišením sensoru 24Mpix nabízí Nikon Zf některé pokročilé funkce z nejvyšších modelů Nikon Z8/Z9(má stejný procesor Expeed 7). Zároveň Nikon hraje na image ikony - filmového Nikon FM2 a nabízí užitečné možnosti pro používání čistě mechanických starých objektivů. Cena těla Nikon Zf bude 63990Kč.

V dnešní pře-technizované době se zdá celkem úspěšný retro trend, se kterým začal Fujifilm. Mezi účastníky kurzů Fotoinstitutu.cz jsem již několikrát narazil na Nikon Z fc u žen. Vybírají podle designu. Asi to ví i Nikon, neboť nový Nikon Z f, který je technicky posazen hned pod nejvyšší modely full frame řady, nabízí Nikon Z f hned v šesti designových modifikacích.

Všechny fotoaparáty v této cenové kategorii nabízejí špičkové funkce. Emotivní vztah ke svému fotoaparátu je proto hodně důležitý.

Nikon Z fc vycházel ze staršího, cenově dostupného Nikon Z 50 a dostal krásný retro kabátek. Nikon Z f mě zaujal zajímavými funkcemi, které jinde u Nikonu zatím nevidím nebo jen u Nikon Z8 či Nikon Z9. Test Nikon Z9 najdete zde. Test Nikon Z8Test Nikon Z fc najdete zde. Test Nikon Z50. Rozlišení 24Mpix je dostatečné pro běžné fotografování, stejně tak jako 4K/24p video a video 4K/60p s „cropem“.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Stabilizace obrazu fungující na základě ostřícího bodu

Stabilizátory obrazu fungující pohybem sensorů, které kompenzují pohyb vašich rukou, stabilizují na základě středu obrazového pole. Proto si můžete všimnout, že v rozích zejména u širokoúhlých objektivů, to tak dobře nefunguje (pozn. lidé si často myslí, že je to kvalitou objektivu). Myšlenka stabilizace na základě místa zaostření, kde je většinou hlavní objekt snímku, je proto velmi chytrá. Nikon Z f jsem neměl v ruce. Určitě bude zajímavé tohle vyzkoušet.

Citlivé sensory ostření/ostření

Pro fotografování reportáží všude tam, kde je málo světla, je citlivost sensoru autofokusu klíčový parametr. Zrca­dlovky v minulosti mívaly běžně –1EV nebo –2EV, –3EV již bylo super. Zde by to prý mělo být lepší (při otevřené cloně f/1,2 minus 10EV). 

Zároveň zůstávají zachovány pokročilé funkce autofokusu jako u vyšších modelů - vyhledávání objektů, 3D tracking… Na zadní straně těla bohužel nenajdete joystick pro pohyb sensoru, což může některým fotografům vadit.

Sekvenční snímání 14sn./s s mecha­nickou závěrkou

Elektronická závěrka pak funguje ještě rychleji, až 30sn./s do JPEG. Zde bych se bál efektu „ohlých golfových holí“. Tyto vysoké rychlosti snímání však snad kromě sportovních fotografů zase tak často nevyužijete. Je to však znak technické vyspělosti a „svižnosti“ fotoaparátu.

Tlačítko pro přepnutí do černobílého režimu

Když chcete dělat dobré černobílé fotky, musíte se dívat jinak, jednoduše černobíle. To, že soubor soubor ve formátu RAW, jde velmi dobře převést do černo-bílé podoby jednoduše nestačí. To, co fotograf vidí na display, je vždy JPEG. Předpokládám, že fotoaparát i po přepnutí do B&W ukládá RAW s výchozím nastavením profilu shodným s JPEG nastavením ve fotoaparátu..

Možnost zápisu do EXIF pro stare retro objektivy, zobrazení clony na horní straně těla

Mluvit staré manuální objektivy samozřejmě nikdo nenaučí. Nikon umožňuje přes menu zapsat do EXIF základní data jako ohnisková vzdálenost. Na horní straně fotoaparátu je okénko, kde pak najdete hodnotu clony i po vypnutí fotoaparátu. Starší Nikon Z fc totiž poslední hodnotu clony vždy zapomene (to není retro mechanických objektivů..).

Další klíčové funkce

2 paměťové sloty na SD karty, ten druhý je jen na MicroSD. To ale nevadí, hlavně že Nikon Z f druhý slot má..

Plně výklopný a otočný display pro práci nad hlavou, u země apod..

Závěr

Nikon Z f je velmi zajímavý fotoaparát vycházející z technologií v Nikon Z8/Z9 s rozlišením 24Mpix. Nepočítejte s množství uživatelsky nastavitelných tlačítek na těle fotoaparátu. Je to retro. Přístroj určitě obsahuje vše podstatné, co fotografové potřebují a navíc má krásný design ikonického Nikon FM2. FM2 ještě neměl autofokus. Přesto se s ním dělaly fantastické fotky na film.  Byla to čistá “mechanika”. Těšíme se na test Nikon Z f.

Pro napsání tohoto článku jsem čerpal z několika videí bloggerů v USA, kteří měli k dispozici předprodukční vzorek a z tiskové zprávy, kterou nám poslal Nikon.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    22.09.2023 17:37

    To už by mohlo konečně ostřit i při špatném světle bezzrcadla Nikon vždy při AF-C a někdy i při af-s zavírají clonu při ostření na 5,6 takže při EV-10EV a F1,2 to bude ostřit do -5EV to je teda to samé jak Z8 nebo Z9..

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    22.09.2023 18:06

    Co jsem tím chtěl říct? Jen to že když si nasadíte objektiv který má světelnost 1,2 tak citlivost senzoru při zaostřování bude -5EV a to jestli vůbec protože těch 10EV při 1,2 bude podle mě s přísvitem při af-s v režimu AF-C to bude tak o 1,5EV méně. Proto všechny bezzrcadla Nikon ve špatném osvětlení blbě ostří Z6II má -4,5EV tak při ostření nemá ani 0EV zlepšilo se to až s příchodem Z8a9 a papírově bude i zento Zf ostřit ve tmě lépe..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram