Uživatelský test Sony A7CR

Sony A7CR proměnil ovládání a nabízí plně otočný a výklopný display. Řada technologií (sensor s rozlišením 61Mpix, autofokus s AI, vyhledávání objektů, fokus stacking, některé funkce videa) je hodně podobná či shodná s profesionální bezzrcadlovkou Sony A7RV. Jako levnější verze k Sony A7RV má Sony A7CR jen jeden slot na paměťové karty a nenabídne 8K video. Cena Sony A7CR je zhruba 75% ceny modelu Sony A7RV. Bezzrcadlovku Sony A7CR jsem testoval na Šumavě s novým objektivem Sony FE 16-35mm f/2,8 GM II.

Když Sony poprvé představil model kompaktní FF bezzrcadlovku SonyA7C, jednalo se o fotoaparát pro začínající fotografy, kteří chtějí „full frame“.Tomu odpovídalo jeho provedení. Sony A7CR je něco úplně jiného.

Vysoké rozlišení se hodí nejenom krajinářům či makro-fotografům. Pokud fotíte zvířata v divoké přírodě, určitě se rozlišení také oceníte. Pro fotografy ve studiích , reklamě či svatby se také hodí. Podmínkou je, že to nesmí zpomalovat fotoaparát. Řada fotografů, kteří se fotografováním neživí, není tak citlivá na to mít dva paměťové sloty, kdyby selhala karta. Ti naopak chtějí co nejmenší a nejlehčí tělo. To vše za nižší cenu a se všemi novými technologiemi, aby mohli zkoušet nové věci.

Srovnání modelů Sony s vysokým rozlišením

Řada FF bezzrcadlovek Sony A7 s označením R znamená vysoké rozlišení. To je v současné době nejvyšší na trhu – 61Mpix. Mají ho hned 3 modely: Sony A7R IV, Sony A7R V a nyní I Sony A7CR. C znamená kompaktní. Do srovnávací řady jsem ještě přidal historicky nejprodávanější bezzrcadlovku Sony A7 III. Ta je rozměrově shodná se Sony A7R IV.

Rozdíly v display

Zleva doprava Sony A7RV , Sony A7RIV, Sony A7III a nový Sony A7CR

Rozdíly v hledáčcích a zadní ovládací stěně

Zleva doprava Sony A7RV , Sony A7RIV, Sony A7III a nový Sony A7CR

Rozdíly v horní ovládací stěně

Zleva doprava Sony A7RV , Sony A7RIV, Sony A7III a nový Sony A7CR

Nejprodávanější Sony A7 III má rozumné rozlišení 24Mpix, které je dostatečné pro cestovatelskou a dokumentační fotografii. Byl představen dubnu 2018. Jeho elektronika je trochu pomalejší, zejména když ho vypnete. Rozměry a ovládáním je A7III (650g) prakticky shodný se Sony A7RIV. Ten se stal v roce 2019 fotoaparátem s nejvyšší rozlišením 61Mpix na trhu. Sensor má zároveň i vynikající dynamickou pružnost. Oba fotoaparáty sdílejí display, který nelze otočit, ani vyklopit. Sony A7RIV je rozměrově prakticky shodný se Sony A7RIII. Sony A7RV už má otočný a výklopný display. Zároveň zvýšil výpočetní výkon. Tím kombinuje vysoké rozlišení 61Mpix a s výkonným autofokusem a rychlým sekvenčním snímáním 10sn./s. Sony A7RV váží 723g, je širší Sony A7RIV(665g). Předchůdce nového A7CR Sony A7C váží jen 509g. Přestože jsem A7CR nevážil, je rovněž zřetelně lehčí než profesionální modely se dvěma sloty.

Test Sony A7 III najdete zde.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Test Sony A7R IV najdete zde.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Test Sony A7R V najdete zde.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Tělo

Tělo je standardně z hořčíkové slitiny. Má přímočarý, elegantní design s menším množstvím ovládacích tlačítek než jiné FF modely Sony.

FF sensor v kompaktním Sony A7RC

Sony chtěl ponechat rozměry a hmotnost co nejmenší. Pro fotografy, kteří mají větší ruce je určen nástavec , který prodlouží grip. S ním se pak fotoaparát drží velmi příjemně. Osobně jsem ho však při testu nepoužíval . Jisté je, že asi nejlépe se mi drží velké zrcadlovky Canon EOS 5D. Musíte však zaplatit většími rozměry a hmotností. Malé rozměry mají Olympusy, jenže plocha sensoru je 4× menší. Tady držíte v ruce neuvěřitelně výkonný kompaktní fotoaparát s „full frame“ sensorem, který je špičkou na trhu.

 Sony A7RC s nástavcem a novým širokoúhlým zoomem Sony FE 16–35mm f/2,8 GM II

Na Sony A7RC jsem měl při testu nový Sony FE 16–35mm f/2,8 GM II. Držel jsem za objektiv. Díky špičkové stabilizaci udržíte bez problému i delší časy. Jako pracovní nástroj třeba na svatby nebo do studia je však určitě I z hlediska ergonomie Sony A7RV lepší volba. Pro cesty jsou však male rozměry a hmotnost velkým lákadlem.

Ovládání, hledáček a display

Základní ovládání předním a zadním otočným ovladačem, kde volíte clonu a čas je zachováno včetně otočného kruhu pro kompenzaci expozice. Velmi dobře je vyřešeno u rychlé zpuštění natáčení videa. Hodně často používám zvětšení živého náhledu, kterým jsem obsadil uživatelské tlačítko C1. ISO jsem ponechal na zadním kruhu. Logika ovládání se zjednodušila a je podobná Canonu. “Q” Canonů je obdobné “Fn” u Sony A7RC. Ostření “na palec” je zachováno, ale chybí samostatný joystick pro ovládání polohy autofokusu. Joystick je vyklápěcí otočný kruh. Jen nesmíte zapomínat přepínat volič funkcí a pohyb bodu středovým tlačítkem. Dá se na to zvyknout. Stejný systém mají zrcadlovky Canon 6D a Canon 6D Mark II, které rovněž nejsou koncipované jako fotoaparáty pro profesionální nasazení.

Pochvala za plně otočný a výklopný display. Tohle oceníte nejen při fotografování, ale zejména při natáčení videa. Obraz je dobrý i při silnějším osvětlení i když rozlišení je nižší než u Sony A7RV. 

Fotografuji se Sony A7CR s otočeným display

Hledáček je trochu minimalistický. Je to daň za kompaktní rozměry.

Klasický volič expozičních režimů s uživatelskými režimy U1, U2 a U3 pro různé profily ve videu

Ostření, sekvenční snímání, stabilizace

Hlavní trhákem je, že Sony nacpal technologie ze Sony A7RV do malých rozměrů kompaktu. Sekvenční snímání 8sn./s při rozlišení 61Mpix je pro potřeby většiny fotografů dostatečné (Sony A7RV má 10sn./s). V modelu Sony A7RIV, který bude cenově blízko novému Sony A7CR mi chybí režim fokus stacking, který uplatníte při snímcích krajiny a hlavně při makrofotografii. Sony A7CR fokus stacking umí. Nutný je však stativ, protože rychlosti přenosu jsou dost dlouhé, takže potřebujete stativ.

Ostření je rychlé a odpovídá většímu bratříčkovi Sony A7RV. Samostatný joystick však lidé, co fotografují zvířata v akci budou trochu postrádat. Jednotlivé objekty ostření jako obličej, pták, letadlo atd. přes tlačítko „Fn“. Jen pozor, když budou daleko, fotoaparát je nenajde, takže pořád jako fotograf musíte vědět, co děláte. Jelena v hustém lese to jen tak nenajde…

Sony A7CR uvádí v menu mechanickou a elektronickou závěrku. Ve skutečnosti mechanická závěrka je částečně elektronická. Není to velký problém. Expoziční časy 1/8000s, kdy by se mohla projevit deformace v důsledku nedostatečně rychlého odečtu, není není obvyklá.

Stabilizace obrazu na sensoru je o trochu horší než u Sony A7RV. Tento parametr se dost špatně testuje. Záleží na objektivu. Originální objektivy od Sony, které mají i optickou stabilizaci vždy zlepší časy, které udržíte z ruky zhruba o 1EV.

Video

Sony A7RC nenabízí rozlišení videa 8K. Umí však 4k/50, takže prostor pro zpomalování pohybu apod.. je dostatečné. Umí fullHD/120. Pokud chcete vlogovat, je Sony A7RC lepší volba, než těžší a větší A7RV. Stačí otočit páčkou na kamerku videa na horní straně fotoaparátu a zmačknout červený knoflík vedle spouště. Je však třeba říci, že sensor s extrémně velkým rozlišením není ideální pro video. Projeví se tzv. rolování závěrky zejména při švenkování. Proto jsem při natáčení kocourů záměrně převzorkoval video, abych zachytil jejich rvačku.  Ukázku videa „Šumavští kocouři“ natočeného z ruky u země na Full HD/120 najdete na konci videa, které je součástí testu. Pozor také na dostatečnou rychlost paměťové karty. Pokud chcete točit vice videa, bude muset sáhnout po o dost dražších CFE kartách. Pak pro vás bude lepší bratříček Sony A7CR, Sony A7CII s menším rozlišením sensoru, kde rolování bude určitě menší. 

Kvalita obrazu

O kvalitách sensoru 61Mpix z A7RV není pochyb. U Sony A7CR bych díky kompaktnějším rozměrům předpokládal o trochu horší chlazení. To se však vice projeví u výdrže videa, kde jsou velké přenosy dat. Ukázka šumu při ISO 10000.

Snímek Mléčné dráhy z Domu fotografů, Kašperské Hory

Sony A7CR, Sony FE 16–35mm f/2,8 GM II, ISO 10000, clona f/2,8, čas 15s

Na snímku poznamenaném světelným znečištěním jedné sodíkové výbojky nekvalitního pouličního osvětlení v Kašperských ve vzdálenosti asi 200m.Na snímku je patrný barevný I bílý šum, které lze potlačit. Bylo fotografováno při 22C, což je tady na Šumavě v noci neobvyklé.

Ostatní

Pokud se fotografováním živíte, nesmí selhat fotoaparát. V současné době jsou asi největším problémem paměťové karty, zejména levné SD karty. Zaseknuté soubory jsou poměrně běžné a lze je většinou napravit pomocí příslušného software. Častější jsou problémy vzniklé mimo fotoaparát. Je to komplikace. Proto jsou pro profesionálního fotografa, který potřebuje okamžitý výsledek, důležité dva paměťové sloty. Sony A7CR má jen jeden slot na karty SDXC nebo CFE (CFE neověřeno!).


Sony A7CR: slot na jednu paměťovou kartu a konektory, nasazený prodlužovací grip

Akumulátory jsou standardní Sony NP-FZ100, které mají velmi dobrou výdrž. Vlogeři potřebují zástrčky pro připojení sluchátek a mikrofonu, což Sony A7CR má.

Závěr

Sony A7CR svou koncepcí není určený pro profesionální fotografy. Malými rozměry a hmotností určitě zaujme náročné vlogery a cestovatele, kteří chtějí nejlepší technologie za rozumnou cenu. 

Plusy

  • Malé rozměry a hmotnost
  • Špičkové technologie: špičkový sensor 61Mpix, 4K/50 video, sekvenční snímání 8sn./s, rychlý autofokus s vyhledáváním objektů, fokus stacking
  • Výklopný a plně otočný display (rozlišení menší než u Sony A7RV)

Minusy

  • Jeden slot na paměťové karty
  • Není samostatný joystick pro ostření
  • Méně pohodlný hledáček

Děkujeme společnosti So­ny.cz za zapůjčení před-produkčního fotoaparátu k testu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Skoupý
    Radek Skoupý
    30.08.2023 10:14

    Jste si úplně jistí,že tento fotoaparát podporuje i karty Cfexpress ? Nikde jsem tuto informaci nenašel a je uváděno jen SDXC UHS II.Díky, Radek Skoupý

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    30.08.2023 16:14

    Já jsem používal Sony Tough 64 GB, 277MB/s čtení, 150MB/s zápis. Ta fungovalo velmi dobře. Slot s vloženou kartou jsem vyfotil. CFE Typ A je možný u A7RV, ale tady nemohu potvrdit. Vyčkejme, co zveřejní Sony. Tohle byly předvýrobní vzorky. Jisté je, že A7RV je nyní vlajková loď R řady určená pro profíky. Proto to s CFE u A7CR není jisté.

  • Radek Skoupý
    Radek Skoupý
    31.08.2023 13:44

    OK díky za váš čas.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram