Články autora - Andrej Macenauer

  • Olympus konečně představil zrcadlovku E-1

    Olympus, jako jedna z vedoucích firem v digitální fotografii, konečně představil svoji první pravou digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy. Firma nechce při tomto vstupu určitě nic ponechat náhodě a dává si na čas. Mechanické zpracování a parametry přístroje svědčí o vysoké kvalitě. Přístroj vstoupí do tvrdé konkurence s Canony a Nikony, popřípadě i s Fuji a Sigmou SD9. Kvalita těla a na něj navazujícího systému příslušenství včetně objektivů Zuiko mu určitě dává velké šance. Růst konkurence v segmentu pravých digitálních zrcadlovek dává tušit, že doba, kdy se začnou klasické zrcadlovky masově měnit za digitální, se opět přiblížila.

     3
  • Paměťová média pro digitální fotografování

    S růstem rozlišení světlocitlivých čidel digitálních fotoaparátů a skenerů rostou nároky i na paměťová média. Vývoj v této oblasti není zdaleka ukončen. Co platí dnes, nemusí být již za dva či tři roky pravda. Další článek digiškoly podává přehled o jednotlivých typech paměťových médií, které budete potřebovat pro fotografování a práci s digitálními obrázky.

     5
  • Vír ve Vogézách

    Musím říci, že mě někdy pořádně štve vláčet na cestách batoh plný fototechniky. Asi nejhorší je stativ. Připadám si někdy jako kosmonaut, nehledě na těch 10 kg, které se slušně pronesou. Na druhou stranu se mi to stále vyplácí. Přicházel bych o snímky, ze kterých mám později radost. Posuďte můj příběh s vodními víry z cesty po alsaských Vogézách.

     2
  • Jak na velká zvětšení v makrofotografii II

    Složené objektivy jsou v makrofotografii mémě známým postupem. Je to však způsob, jak dosáhnout opravdu velkých zvětšení, které jsou jinak dosažitelná jen pomocí drahého měchového zařízení. Při tomto postupu můžete dokonce kombinovat objektivy různých značek. Jako příklad pro článek jsem použil Sigmu 105mm f/2,8, na který jsem samolepicí páskou upevnil převrácený středoformátový Pentax 75mm f/2,8. Opravdu to funguje!

     7
  • Jak na velká zvětšení v makrofotografii I

    Nejběžnější cestou pro fotografování makrosnímků je zakoupení mezikroužků nebo předsádkových čoček. V článku se dočtete, jak jednoduše odhadnete výsledné zvětšení, které potřebujete pro váš snímek. Tuto jednoduchou matematiku je třeba znát, než si příslušnou předsádkovou čočku nebo mezikroužek rozhodnete zakoupit. Dostanete zde odpověď, proč jsou na větší zvětšení výhodnější mezikroužky.

     4
  • Novinka Minolta DiMAGE F300

    Minolta uvádí na trh nástupce modelu F100, Minoltu DiMAGE F300. Tento fotoaparát s pěti milióny pixelů vyniká výbornou kresbou, funkcemi jako kontinuální zaostřování na sledovaný objekt, řízení redukce šumu, automatická volba kreativního programu dle aktuálního motivu, možnost až 20 minut videa nebo hlasový zápisník až na 180 minut. A to vše za doporučenou cenu 24.990,- Kč s DPH. Souběžně se zahájením prodeje Minolta DiMAGE F300 byla také zahájena soutěž "Dovolená s 5 milióny v kapse". Více v následující aktualitě nebo přímo na stránkách Minolty.

     0
  • Technologie Super CCD SR

    Na konci letošního ledna se na trhu digitálních fotoaparátů objevila další technologická novinka – čidlo Fuji Super CCD SR. Tato inovace řeší problém tzv. vypálení světel, které trápí majitele digitálních fotoaparátů při fotografování scén s velkými světelnými kontrasty. Ve vývoji digitální fotografie se prostě stále můžeme těšit na nová zajímavá technická řešení. V článku se dozvíte, jak toto nové světlocitlivé čidlo funguje.

     0
  • Jak správně používat stativ

    Jestliže jste si již koupili kvalitní stativ, udělali jste asi ten nejsprávnější krok ve vašem fotografickém vývoji. Nemáte však zdaleka vyhráno. Nesprávným používáním stativu se v některých případech může snížit ostrost snímků tak, že může být i horší než při fotografování z ruky. Ale nebojte se, není to nijak složité. Jen je třeba pamatovat na pár důležitých věcí. Nafotografoval jsem proto ukázky.

  • Jak si vybrat stativ?

    Vám, kteří chcete mít kvalitní fotografie a mít možnost fotografovat kdykoliv, třeba i v noci při měsíčním světle, není stativ příslušenství, ale je to prostě nutnost. Jako všechno má své háčky. Opět existují stativy dobré i špatné. Vzhledem k tomu, že stativ přežije nejspíše váš digitální fotoaparát, je dobré o tom něco vědět. Tento článek má pomoci s výběrem a vychází z mých zkušeností s fotografováním přírody a fotografováním na cestách.

     3
  • Formáty dat pro digitální fotografie

    Digitální fotoaparáty nabízejí ukládání digitálních dat v různých formátech. Nejběžnější jsou JPEG, TIFF a RAW. Znát výhody a nevýhody jednotlivých formátů je důležitým základem pro práci s digitálními obrazy. Článek je zaměřen na funkce, nikoliv na to, jak se jednotlivé formáty vytvářejí.

     0